Tips/hjälp/lösa problem

Om ni har hjälp av något av nedanstående skulle jag bli glad om ni skrev en rad i gästboken!

Error "12 Printer Open or No EP" på HP LaserJet IIP

Det här felet kan bero på olika saker, t.ex. att man inte har någon toner i, men även på att någon givare för luckan har blivit igensatt. Om felet uppstår efter att din skrivare har stått oanvänd ett längre tag beror det troligen på att en kondensator torkat ut. Den sitter på ett litet kretskort i framkant av skrivaren. Man måste ta bort överdelen för att se kretskortet. Det är en grön 10 microFarads 16V elektrolytkondensator. Orkar man inte skruva isär sin skrivare för att testa kan man först ta ur tonern och sedan prova att blåsa varmluft med t.ex. en hårtork in i skrivaren framifrån. Det låter helt bizarrt, men det fungerar faktiskt. Det löser dock inte problemet permanent. Men det är enkelt att byta kondensatorn, se bara till att sätta den rätt! Köp gärna en kondensator som tål mer än 16V.

Error 52 på HP LaserJet IIP

Det här felet har troligen att göra med motorn längst in i skrivaren som roterar spegeln som ser till att laserstrålen går fram och tillbaka över tonern. Har man tillgång till en reservskrivare kan man plocka motorn från denna och byta.
Instruktioner finns
här.

Få igång en Axis 540 print server i Windows XP

Hade väldigt mycket strul med denna. Det första man kan göra är att koppla in den till en skrivare och trycka på den lilla knappen som finns på ena sidan av skrivarservern (den sida där nätkontakt och strömkontakt inte sitter).

Skrivaren ska nu skriva ut en test-sida. Där talar den om MAC-adres, IP-adress och version av firmware med mera. Jag hade väldiga problem med firmware "V5.20 Aug 02 1996". Skrivarservern svarade bara på ping ibland och verkade inte alls vilja bli kommunicerad med från Windows varken via telnet, http eller ftp. Har man tillgång till en Unix-burk av något slag kan man om man vill byta IP på skrivarservern genom:

arp -s ip-adress-du-vill-ha skrivarserverns-mac-adress temp

T.ex.: arp -s 10.2.0.10 00:40:8C:25:20:9E temp

Default login och lösenord är: "root" och "pass". Du hittar den senaste firmwaren på Axis hemsidor, den är rätt väl gömd bland "discontinued", men går att hitta. För att uppgradera ftp:ar man bara till skrivarservern och skickar (i binary mode) upp firmware-filen och kallar den för FLASH. Läs Axis instruktioner!!

Min printserver hade en defaultinställning som inte fungerade med min skrivare (HP LaserJet IIp), man kan enkelt ändra denna genom att ftp:a till skrivarservern och ladda hem filen "config". Där kan man göra alla möjliga inställningar, men det visade sig att den enda inställning som behövde ändras var den näst längst ner i filen. Inställningen rör hur skrivarservern ska prata med skrivaren. Min defaultinställning såg ut:

L1_CENTR. : HISPEED (IBM_PC, STNDRD, FAST, HISPEED)

Ändrade till:

L1_CENTR. : IBM_PC (IBM_PC, STNDRD, FAST, HISPEED)

Gjorde ändringen, sparade filen samt skickade tillbaka den till skrivaren med ftp (i läge ascii). Nu kan vi lägga till skrivaren i Windows:

1, Gå på Start-menyn -> Inställningar -> Skrivare och fax.
2. Dubbelklicka på "Lägg till skrivare"
3. Välj "Lokal skrivare som är ansluten till den här datorn" (Det känns fel, men är rätt)
4. Välj i nederkant "Skapa ny port" och välj port-typ: "Standard TCP/IP port".
5. Ange IP-adressen till din skrivare. (Memorera portnamnet som visas under)
6. Slutför sedan guiden. Det kan ta lite tid här och var, men det är i sin ordning.
7. Gå åter igen in på: Start-menyn -> Inställningar -> Skrivare och fax.
8. Högerklicka på skrivaren du just lade till och välj egenskaper.
9. Klicka på fliken "portar".
10. Leta reda på den "port" vars namn du memorerade i punkt 5. Markera den och tryck konfigurera port.
11. Se till att "LPR" är valt och ändra "Könamn" till "PR1".
12. SNMP (public och 1) och Byteräkning kan vara ikryssat.
13. Tryck OK några gånger, färdig! Nu ska du kunna skriva ut.

Skrivare som inte plockar upp papper

Fick en sprayflaska av en kompis med följande märkning:

"Platenclene", "PCL 100", "Print roller cleaner and restorer" Tillverkad av:
"Automation Facilities, Wargrave Berkshire England" 1997.

Den fungerade klockrent. Skrivaren tar papper igen, precis som den ska och det verkar hålla i sig, har fungerat ett halvår ungefär. Har tyvärr ingen aning om var man kan få tag i det.

Error 41 på HP LaserJet IIP

Det här felet kan bero på många olika saker, min "fix" här gäller dock bara för ett av dem. Om du har ett extra pappersmagasin och du får felmeddelandet bara när du skriver ut flera sidor i följd från det undre magazinet. Det beror på att en solenid i det undre pappersmagasinet har en dämpning som med tiden förvandlas till klet och klistrar fast så att solenoiden inte kan slå till snabbt nog. Det sitter två solenoider i pappersmagasinet, men det här drabbar bara den som sitter i framkant. För att fixa det så börja med att ta ur tonern och vänd uppåner på skrivaren, skruva bort pappersmagasinet (fyra markerade skruvar). Ta sedan bort fjädern och blecket från den främre solenoiden. Stoppar man ner fingret känner man att det är klistrigt där nere. Använd typ skruvmejsel, tops och lösningsmedel för att göra rent nere på solenoiden och blecket. Sätt någon form av ersättningsdämpmaterial på blecket. Klart.
© Mikael Johansson